Szövegértés

szovegertes

A szövegértés nagyon fontos. Anélkül nem értjük meg egymást, sőt mi több, félre is értjük. Ebből adódóan kisebb nagyobb konfliktusok alakulhatnak ki. A következő szösszenet igaz történeten alapszik. Szereplőinek nevét, jellegét, a helyszíneket, a tárgyakat, élőlényeket a személyiségi jogokra való tekintettel megváltoztattam. Tehát akinek nem inge, nem veszi magára.

Ember1:
-Kösd meg a cipőfőződ!
Ember2:
-Inkább megkötök egy sálat.
Ember3:
-Miért akartok megölni?

Nos! Én kérek bocsánatot minden olyan magyar állampolgár nevében, akik bár beszélnek magyarul, esetleg olvasnak és írnak is, de a szövegértés náluk egyenlő a nullával. Én mindig is próbáltam pontosan megfogalmazni a mondandómat, hogy még csak véletlenül se lehessen félreérteni. De egyesek, akik nem tudnak magyarul, – mert sajnos ezt kell mondanom – mindig mindent belemagyaráznak és félreértenek. Mint például a fenti dialógusban sem beszélt senki sem gyilkosságról.

Van még két gyöngyszem a tarsolyomban, hogy a magyarok mennyire nem tudnak beszélni és kommunikálni. Tipikus példa, valaki odalép hozzád ezzel a kérdéssel:

-Megkérdezhetem, hogy hány óra van?

vagy

-Meg tudná mondani, hogy hány óra van?

Ez egy gyönyörű mondat! Ilyenkor csillan fel a szemem. Mit is kérdezett? Hogy megkérdezheti-e. Ez egy eldöntendő kérdés, tehát a lehetséges válaszol: Igen. Nem. Én általában azt szoktam erre válaszolni, hogy:

-Igen.

Emberünk pedig bambán néz és nem érti miért nem kapja meg a pontos időre vonatkozó tájékoztatást. Nem érti miért nem mondom, hogy mennyi az idő. Miért mondanám, hiszen nem azt kérdezte.

Végül a legtutibb földbe döngölők kérdés:

-Azt szeretném megkérdezni, hogy elkérhetem-e a kalapácsot!

Hoppá, ez még csak nem is kérdés, hanem óhajtás. Azt óhajtja, hogy elkérheti-e a kalapácsot. Erre mit lehet mondani? Esetleg azt, hogy „JÓ”, vagy”RENDBEN”, vagy „Akkor talán próbáld meg, hátha sikerül.” És persze nem érti, miért nem adom neki oda a kalapácsot.

Emberek!

2 millió a magyar szókincs állomány és ennek ellenére nem tudjátok magatokat kifejezni, megértetni. Ha hallotok, vagy olvastok egy szöveget, akkor félreértitek. Persze ahányan vagytok, annyi féleképpen. Tanuljatok meg már végre magyarul! De ne csak írni, olvasni, hanem szöveget érteni. Addig is itt egy nagyszerű könyv a gyakorláshoz:

szovegertes

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + 4 =