Orbán álma

orban alma orszaggyules

Az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendeztek tegnap konferenciát a Parlamentben. Ki más is mondhatott volna beszédet, mint Orbán Viktor.

orban alma orszaggyules

A memória

Érdekes élőlény a politikus, így Orbán Viktor és az ő memóriája is. A konferencián elemezte az elmúlt 25 évet. A „rendszerváltást”. Megemlítette Antall Józsefet és dicsérte a munkásságát. Bár célzott arra, hogy volt az Antall-kormány után egy másik kormány, amire a „kádári nosztalgia” jelzőt használta, de nagyon említést nem tett. Aztán hirtelen 2006-ban az „öszödi beszéd„-nél találjuk magunkat. Természetesen a rendszer váltás mélypontja és akadályozója volt a szocialista kormányzás. Még szerencse, hogy 2010-ben a FIDESZ megérkezett megváltóként és beteljesítette a rendszerváltást.

Orbán álma, vagy rémálma?

Orbán felhatalmazást kapott az országtól, hogy egy 25 évvel ezelőtt megálmodott „polgári demokráciát” teremtsen. Egyre jobban  úgy tűnik, hogy ez az álom inkább egy rémálom. A FIDESZ és ezzel együtt Orbán Viktor az elmúlt 5 évben mindenen ott hagyta a kézjegyét. Mintha bele akarnák vésni magukat a történelembe. Apró cseprő dolgok, azt hinnénk nincs jelentősége, de összességében már nem is olyan kicsi. Csak említésképpen: az ország átnevezése, minden intézmény átnevezése valami „Nemzeti” kezdetűre, az Alkotmány megszüntetése, és helyette az Alaptörvény bevezetése, utcák, terek, iskolák átnevezése stb.

Mindenki hülye, csak én vagyok helikopter

Orbán Viktor A FIDESZ-en kívül mindenkit hibáztatott, hogy a rendszerváltás nem ment teljesen végbe. Az viszont furcsa, hogy elfelejtette megemlíteni, az 1998 és 2002 közötti időszakot, amikor is ő volt a miniszterelnök. Úgy tűnik, hogy négy év kiesett az emlékezetéből. Bár ez a jelenség politikusoknál nem ritka. Csak az nem világos, hogy miért nem említette. Talán szégyelli azt az időszakot? Vagy, mert említésre sem méltó? Ezt soha nem tudjuk meg, viszont a találgatás megmarad nekünk.

Az bizonyos, hogy megalomániával fűszerezett egocentrikus személyiséget tisztelhetünk benne, aki Magyarország megmentőjének és a demokrácia megalkotójának képzeli magát. Ahogy fogalmazott 2010-ben megtörtént az igazi rendszerváltás és esélyt kaptak arra, hogy megteremtsék a polgári demokratikus Magyarországot. Orbán szavaiból az is kiderült, hogy a nagy mű beteljesítésére még három évük van. Ez a miniszterelnök úrtól nem volt valami optimista megnyilvánulás. Kicsit olyan érzést táplált az emberbe, mintha nem bízna abban, hogy újra megnyerik a választásokat, így amit még megtehetnek az elkövetkezendő három évben, azt meg is fogják tenni.

A jövő

Az igazi nagy kérdés az, hogy a polgári demokrácia szavak mögött pontosan mit is akar érteni, vagy inkább mi az, amire ezeket a szavakat rá akarja húzni. Ha az elkezdett országrombolást akarja folytatni, akkor nagyon jó úton halad. Három év hosszú idő. Sok mindenre elég. Elég lesz-e arra, hogy a zavaros fejekben megálmodott álmokat megvalósítsák? Ez majd kiderül, de addig is lesz aki felügyeli őket, és nagyon remélem, hogy ha nem jó irányba mennek a dolgok, akkor lépni is fognak.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 4 =