Luxusautóval a turkálóba

Audi A8

Azt gondolnánk, aki jól öltözik, jó autója van, jó helyekre jár, jó ételeket eszik, az gazdag, vagy legalább is jómódban él. Az esetek döntő többségében ez korántsem így van. A látszat néha (vagy inkább a legtöbbször) csal. Gyakran előfordul, hogy luxusautóval begördül valaki a kútra és 2000-ért tankol.

A jómódú emberek többsége csak látszat gazdag.

Egy szép keddi napon munkavégzés céljából Szombathelyen az Erdei Iskola útra kellett mennünk kollégámmal. Visszafele jövet meglepődve tapasztaltam, hogy  az utcában szokatlanul sok autó állt. Poénosan azt gondoltam, hogy itt vagy esküvő, vagy temetés van, de aztán a kollégám megelőzött és cinikusan megjegyezte:

„-Na mi van? Árucsere volt?”

Igen-igen, az a sok autó a használt ruha kereskedés miatt volt ott. Nyitásra mentek oda. Az üzlet parkolója is tele volt már így az autók több száz méteren keresztül parkoltak az üzlet körül. Valószínűleg több dolog is összehozta ezt a sok vevőt, pont akkor, pont oda. Az okok a következők lehetnek:

Árucsere

Az természetes, mindenki szeretné a legjobbat megvenni, ezért csapnak le a friss árura.

Közvetlenül fizetés után vagyunk

Ez már egy súlyosabb, mélyebb elemzést igénylő probléma lenne, de az emberek a fizetés után úgy érzik, hogy jobban megengedhetik maguknak a költekezést. Ilyenkor költenek is rendesen, aztán hó végén meg megy a matek, hogy hogyan is vegyenek kaját maguknak.

Üzlet

Vannak, akik üzletszerűen járnak turkálóba. A felvásárolt árut továbbértékesítik.

Aki csak a használt ruhát engedheti meg magának

Ez a legtágabb réteg, hiszen ebben az országban szegényből van a legtöbb.

Látszat-gazdagok

Ami számomra megbotránkoztató volt, az az, hogy ha valaki spórolás miatt jár a turkálóbaba, akkor miért autóval megy oda. Aztán azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy milyen autók parkoltak ott. Mert az autók átlagéletkora körülbelül 5-6 év volt. Ahogy elnézegettem őket csak 3 olyan autót találtam, ami 20-25 éves volt. De természetesen voltak vadonatúj autók is. Egy-két új Audi, Toyota, vagy épp böszme nagy telekjáró (terepjáró).

Audi A8 autó luxusautó luxusautóval(A kép illusztráció.)

Miért van az, hogy luxusautóra telik, de ruhára nem?

Az emberek 90 %-a a szomszédjának vesz autót.

Őket hívják látszat-gazdagoknak. Kifele azt mutatják, hogy jól élnek, közben meg ugyan úgy nyomorognak, mint egy egyszerű segédmunkás. Ez kivagyiság. Ha találkozol velük, akkor persze jó benyomást keltenek. Jönnek a sztorik, hogy ez van meg az van, meg itt nyaraltak ott nyaraltak. De lehet, ennek fele sem igaz,
vagy ha igaz is, akkor azt is hitelből oldották meg. Van aki mindenre vesz fel hitelt, csak, hogy ne tűnjön kifele szegénynek. Közben meg a legolcsóbb kaját veszi, turkálóba jár és ha beesik a csilli-villi luxusautójával egy töltőállomásra, akkor 2000-ért tankol.

Hogy mire jó az, ha többnek mutatjuk  magunkat, mint amennyi vagyunk, még nem jöttem rá, így ebben a kérdéskörben várom a tippeket.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + tizenhét =