E-kártya – egy kártya mindenek felett

ecard elektronikus kartya

Benyújtották a törvényjavaslatot a Parlamentnek az E-kártyáról. Ha elfogadásra kerül, akkor egy kártyával fogjuk magunkat igazolni mindenhol. Egy kártya mindenek felett.

ecard elektronikus kartya

Egyik szemem sír a másik meg nevet. Régebben bennem is fogalmazódtak meg hasonló tervek. Soha nem értettem, hogy miért kell az embernek olyan sok kártya: személyazonosító igazolvány, lakcímet igazoló hatósági igazolvány, útlevél,
társadalombiztosítási igazolvány, adóigazolvány, diákigazolvány, jogosítvány. Természetesen minden egyes kártyához tartozik egy-egy azonosító szám, de van olyan amelyikhez kettő is.

Most itt az aduász!

Egy kártya fogja betölteni a legtöbb kártya szerepét. Ez önmagában nem is rossz dolog, hiszen költséghatékonyabb. Ha elveszik egyszerűbb a pótlása. Feltéve, ha tudjuk magunkat valamivel igazolni. Az adatnyilvántartás is egyszerűbb lesz, hiszen egy helyen fog szerepelni minden adat.

Hátrányok:

Elképzelhető, hogy munkahelyek fognak feleslegessé válni, hiszen nem kell megannyi ügyintéző a sok kártyához.
A nyomdáknak akik a kártyákat készítik ezentúl kevesebb megrendelésük lesz.
A kártya elvesztése esetén kevesebb lehetőségünk marad magunkat igazolni.
Némi aggályt ébreszt, hogy az ujjlenyomatot is képes tárolni. Kérdéses, hogy ezt kötelezően nyilvántartásba veszik-e. Egyrészről nem
lenne rossz, mert így hamarabb megtalálnának egy bűnözőt, ha van ujjlenyomat, másrészről pedig ez félrevezető is lehet. Aggasztó az is hogy így bármikor bárki ellenőrizhető, hogy merre járt. Főleg, hogy diákigazolványként és bérlet igazolványként is használható lesz.

És a jövő?

Ezek után már csak a személyi chip jöhet számításba, mint a a jövő azonosítója. Amit már a csecsemőknek beültethetnek. De az elmélkedésem ezen részét rábízom az összeesküvés elmélet gyártókra. Bár kicsit belegondolva, nem is annyira összeesküvés elmélet.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 5 =