Katasztrófavédelem – a rettegtető szervezet

katasztrofavedelem logo

2010-ben a kormány visszaállította az előzőleg megszüntetett belügyminisztériumot, majd a rendvédelmi szerveket egy irányítás alá vonta. A tűzoltóságok és a polgárvédelem átkerültek a katasztrófavédelem irányítása alá. Mi ez a katasztrófavédelem? Hivatalosan egy olyan szervezet, akinek bármihez joga van. Igazoltathat, mint egy rendőr és el is járhat. Összevonva a rendőrséggel, NAV-al, vagy egyedül is dolgozat, intézkedhet, eljárhat. Nem utolsó sorban pedig sorra adja le a sajtóban, médiában az értelmetlen közleményeit.

katasztrofavedelem logo

Időjárás

Bármilyen idő van, a katasztrófavédelem egyből közleményt ad ki és riaszt, riogat, pánikot kelt.

  • Nyáron: Riadó mert süt a nap és meleg van! Hőség és UV riasztás.
  • Ősszel: Sok az eső. Riasztás esőveszély.
  • Télen: Hideg van. Riasztás, mert hideg van, mert csúszik az út, mert havazik (akkor nagyon riadó van), mert köd van, mert tél van.
  • Tavasszal: Megint sok az eső. Riadó! Áradnak a patakok folyók, rettegjetek!

És természetesen bármelyik évszakban, ha fúj a szél, villámlik, akkor riadó, mert veszélyes. Ha kicsit belekotorunk a versestárunkba, előkerülhet egy óvodás mondóka:

Télen nagyon hideg van,
Nyáron nagyon meleg van,
Soha sincs jó idő,
Mindig esik az eső!

 

Esik eső, fúj a szél,
Hull a fáról a levél,
Káromkodik a juhász,
Hogy a nyája széjjel mász’

Most leszünk nagyon okosak.

Aztán itt vannak az ostobábbnál ostobább közleményei a katasztrófavédelemnek. Legutóbb azt hittem nem hiszek a fülemnek, amikor a rádióban bemondták a hírt. Utána jártam és még írásban is kiadták.

http://fovaros.katasztrofavedelem.hu/hirek/4111-darazsak-mehek-elleni-vedekezes

Csuda jó olvasmány. Megtudhatjuk belőle például azt, hogy

„Magyarországon két olyan elterjedt rovarcsoport (darazsak, méhek) él, amelyek csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár.”

 

„A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket.”

meh katasztrofavedelem veszely

Nem tudom, hogy ez az iromány kinek íródott. Mert igazából ahogy emlékszem én már kisgyerek koromban megismerkedtem a méhekkel, darazsakkal és a szüleim is elmagyarázták, hogy nem haverok, azok csípnek, ha bántva érzik magukat. Persze meg is tapasztaltam a saját bőrömön nem egyszer. Szerintem még az is találkozott már méhhel, aki ki se mozdul panellakásából. Úgyhogy nem értem.

Nem azt mondom, hogy felesleges ilyen közleményeket kiadni, de amikor már a sokadik ilyen hülyeséget hallja az ember egy kicsit elgondolkozik, hogy azt az energiát, amit ebbe fektetnek azt nem lehetne-e egy esetleg fontosabb, vagy több figyelmet igénylő területre fordítani. Vannak dolgok, amit az embernek saját magának kell megtapasztalnia. A méh és a darázs ilyen. A gyújtogatás és a szalmakazalban való cigizés pedig nem olyan dolog, amit meg kellene tapasztalnia bárkinek is. Inkább erről tartanának felvilágosító órákat az iskolában.

Egyenlőre azonban sokkal fontosabb, hogy hupilila riasztást adjanak ki, ha valaki szellent egyet.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 2 =