Újabb pofon a munkavállalóknak

gyartosor pofon munkavallaloknak munkas dolgozo torveny

A kormányunk időről időre „gondoskodik” és „támogatja” a munkavállalókat. Most egy új törvényjavaslattal álltak elő. Mégpedig azzal, hogy az álláskeresőt három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a számára egyszerűsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát nem fogadja el, illetve a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg.

gyartosor pofon munkavallaloknak munkas dolgozo torveny
A kormány új törvényjavaslata: aki önként vagy közös megegyezéssel mond fel, annak három hónapig ne járjon ellátás

A parlament honlapján olvasható, a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat indoklása szerint az előterjesztés a köz-foglalkoztatottak és az őket az elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatni kívánó munkáltatók kapcsolatfelvételét segíti elő. „Egyrészt lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy a köz-foglalkoztatottak minél nagyobb hányada munkalehetőséghez jusson az egyszerűsített foglalkoztatás keretében, másrészt könnyíti az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatni kívánó munkáltatók szezonális munkaerő-igényének kielégítését.”

A javaslat részletes indoklása szerint a közfoglalkoztatásból történő kizárás oka lehet, ha „a köz foglalkoztatott az egyszerűsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát nem fogadja el (…), valamint ha a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg”. Ez utóbbi javaslat célja a munkavállalók elsődleges munkaerőpiacon történő tartása – fűzték hozzá.

Aki munkaképes, az dolgozzon.

A kormány szándéka az, hogy aki munkaképes, az dolgozzon. Ezzel nincs is semmi baj. Viszont a gyakorlatban ez nem igazán így valósul meg. Vannak sajnos elég rossz munkahelyek. Ilyenek a multik, külföldi gyárak. Aki nem dolgozott multinál, az el sem tudja képzelni, hogy mekkora stresszt kell elviselni a sok értelmetlen utasítás és szabályozás miatt. Ha valaki hibázik, az könnyen elveszítheti az állását. Esetenként az is elég a felmondáshoz, ha a dolgozó elmondja az őszinte véleményét valamiről. Persze ilyen esetben ráveszik a dolgozót arra, hogy egyezzen bele a közös megegyezésbe, mert úgy jobban jár. A munkáltatónak ez jó, mert nem kell végkielégítést fizetnie. A szegény munkavállaló meg örül, hogy legalább majd munkanélküli segélyt kap. Legalább is eddig ez volt a gyakorlat. Ezen akarnak változtatni. Szerencsétlen dolgozónak nem sok választási lehetősége marad, ha veszélyben az állása. Sajnos a mai napig találkozni olyan munkáltatókkal, akik az alapvető jogokat áthágják, megkerülik.

A dolgozók nem mernek szólni.

Inkább bemennek ingyen túlórázni, hogy megmaradjon a munkahelyük. Pereskedni sem tudnának, mert nincs félretett pénzük a rabszolgabérükből, ami egyeseknek jó ha nettó 80 ezer forintot jelent. Sajnos a munkáltatók ki is használják, hogy nem nagyon van munkalehetőség és elég sok a munkanélküli. Nagyon jól tudják, hogy az emberek mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megmaradjon a munkahelyük. Ez a törvénymódosítás ismét az ilyen szemét munkaadókat védi és alájuk adja a lovat.

Lassan ott tartunk, hogy a munkavállalóknak semmiféle normális joga nem lesz, csak kötelessége. Egyre jobban hasonlít ez a rendszer a rabszolgatartásra. Mint mindenben Magyarországon ebben sincs semmiféle egység. Míg nyugaton hetekig tartó sztrájkokat tartanak, addig a magyar tűr.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − kettő =