A rendőrség, a statisztika és a valóság

bunugyiterkep statisztika

A megyei közgyűlés májusi ülésén dr. Tiborcz János, Vas megye rendőrfőkapitánya arról számolt be, hogy a 2014-es esztendőben is kiemelkedően jól alakult megyénk közbiztonsága, bűnügyi helyzete. A tanácskozást Papp Károly, országos rendőrkapitány is megtisztelte jelenlétével.

tiborcz janos rendőrfőkapitány
Tiborcz János rendőrfőkapitány

A megyei rendőrkapitány a kiváló statisztikai adatokat sorolta. Tiborcz szerint a rendőrség munkájának eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2010-hez viszonyítva 30% -kal csökkent a bűncselekmények száma a megyében. Azt azonban már elfelejtette közölni, hogy a nagyban csökkentette a bűncselekmények statisztikai számát az, hogy a szabálysértési értékhatárt jelentős mértékben felemelték. A kapitány szerint „Vas megyében nagyobb kalamajkát okozhat egy Zete-Hali meccs, mint a bűnözők renitens viselkedése”.

Egy rendőr nyomozó ismerősömmel beszélgettem egyszer arról a nyilvános bűnügyi térképről, amely mutatja a felderített ügyeket. Kíváncsi lettem és megkérdeztem:

„Szép és jó, hogy a felderített ügyeket mutatja, de arról hol van statisztika, hogy mennyi a bejelentett ügy?”

Azt mondta, hogy ilyen statisztikához még ő sem fér hozzá. Csak az ő részlegük által kezelt ügyekről tud. Azt mondta, hogy körülbelül az ügyeknek a 10 százalékát derítik fel és ez kerül fel a nyilvános bűnügyi térképre. És akkor nem beszélhetünk az olyan esetekről, amit be sem jelentenek. Hozott példát is: mondjuk betörnek egy fészerbe és elvisznek egy pár ezer forintos szerszámot, vagy pár tyúkot. Ezt senki nem fogja bejelenteni, mivel úgysem foglalkozna a rendőrség vele.

bunugyiterkep statisztika

bunugyiterkep statisztika

A bűnügyi térkép elérhető itt: http://bbterkep.police.hu/mapdisplay/bu.html

Semmit sem ér a statisztika.

Szép dolog a statisztika és nagyon jól mutató grafikonokat is lehet csinálni, de amikor az ember az utcán járva saját maga megtapasztalja, hogy mennyire nem igaz az amit állítanak elkezd gondolkozni azon, hogy kiket is akarnak elvakítani a szép számokkal. Mindenesetre elég hülyének kell lenni ahhoz, hogy elhiggyük a szép rózsaszín (vagy narancs) ködbe bújtatott álvalóságot. Egy szép nagy kerek hazugságban akarnak tartani bennünket, hogy aztán a legközelebbi választáson is a jelenlegi hatalom mellé tegyük le a voksot. Remélem azért már egyre többen érzik odabent a zsigerekben, hogy valami nincs rendben idekint a nagyvilágban.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × három =