Orbán vejének cége nyerte a közbeszerzéseket – véletlenül

keszthely led kozvilagitas

Sok város Uniós támogatással (adófizetők pénzéből) új közvilágítást kapott. Budapesten, Hévizen, Kalocsán, Kecskeméten, Keszthelyen, Mezőhegyesen, Vácott,  Szolnokon utcákon, parkokban sétányokon gyönyörködhetnek a polgárok az új LED-es megvilágításban. Több helyen így Keszthelyen a miniszterelnök veje, Tiborcz István által résztulajdonolt Elios Innovatív Zrt. szállította a lámpákat. Teljesen véletlenül.

keszthely led kozvilagitas tiborcz istván
Keszthely, megújult LED közvilágítással

Sok cikk szólt erről és már feledésbe is merült a dolog. Tiborcz István is jól megszedve magát otthagyta már az Elios céget.

Elemezték sokan ezeket a rokoni szálakat, de egy dologgal nem foglakozott senki sem. Azzal nem foglalkoztak, hogy miért is kellett lecserélni a lámpákat, hogy vajon ez megérte-e? Elővehetjük az általános iskolai matematikát és rájövünk, hogy nagy csalás és ámítás van ebben a lámpa felújításban.

Csalás és ámítás felsőfokon

led lampa fejlesztesi javaslatok tiborcz istván
A keszthelyi uniós pályázathoz ezeket a fejlesztési alternatívákat csatolták. Forrás: Keszthelyi Önkormányzat

Ebből kiderül, hogy 2 járható út közül választhatott az önkormányzat. az egyik a lámpatestek cseréje, a másik a felújítása.

Végezzünk egy gyors és egyszerű számítást:

  Lámpatestek cseréje Lámpatestek felújítása
Összköltség 315 930 650 Ft 8 928 000 Ft
Éves energiaköltség megtakarítás 12 727 785 Ft 277 831 Ft
Megtérülési idő 24,8 év 32,1 év

Belátható, hogy miért is döntöttek a LED lámpatestek mellett. Sokkal kevesebb idő alatt térül meg a befektetés. Természetesen ez a számítás, akkor igaz, ha nem kell karbantartani a lámpákat, nem kell cserélni a világító testeket. Mert amint ez megtörténik, már fel is borul a számításunk.

Egy LED lámpa ára 150 000 és 250 000 Ft között mozog. Amennyiben 25 évig képesek lennének működni nem is lenne semmi baj. A LED lámpa kereskedők 20000 és 50000 óráról beszélnek, de a gyakorlati tapasztalatok nem ezt mutatják. Tehát felmerül a kérdés, hogy megéri e nekünk korszerűsíteni a világítást úgy, hogy az pénzben soha nem térül meg. Mindazonáltal büszkén nyilatkozhatnak a városvezetők, hogy felújították, korszerűsítették a világítást, mellyel sok pénzt, energiát takarítanak meg és nem utolsó sorban csökken a üvegházhatású gázok kibocsájtása.

Az üvegházhatást okozó gázokról hosszan lehetne beszélni, de csak röviden annyit, hogy ha mindaz valóban igaz lenne, amit állítanak akkor meg kellene fulladnunk, mivel – általános iskolai tananyag – a szén-dioxid nehezebb a levegőnél, így a talaj közelében kellene maradnia. Persze megmagyarázzák, hogy a levegőben található vízgőzzel együtt a felhőkbe jutva fejti ki a hatását. Ez megint csak szembe megy a fizikával, mivel a vizet és szén dioxidot keverve szénsavat kapunk amely megint csak nehezebb a levegőnél, így nem sok esélye lenne feljutni bárhova is. Szintén általános iskolai tananyag a levegő összetétele, mely azóta nem változott jelentősen mióta mérik. De mindenesetre elég hatásosan riogatnak bennünket ezzel és milyen jól megélnek ebből szakemberek.

Siófok felújítás előtt után megéri led lámpa tiborcz istván
Siófok, felújítás előtt és után. Szép-szép, de megéri?

Nem a fejlődés ellen vagyok, hanem az észszerűség mellett.

Ha van egy megbízható rendszerem, akkor azon nem kellene változtatni. Főleg akkor nem, ha azon csak veszíteni tudunk. Egy korszerűsítésnél nem csak egy paramétert kell mérlegelni, hanem mindent egybevéve. A probléma az, hogy a pályázatok elbírálásánál, nem szakemberek, hanem politikusok döntenek. Ezeknek a politikusoknak pedig vannak haverjaik, rokonaik, barátaik, ismerőseik, volt iskolatársaik. Ők is szeretnének kapni a jóból, és kapnak is. Mi pedig a kétkezi munkásemberek mindezt megfizetjük kamatostul, hiszen az ostor mindig a legkisebben csattan.

Zalaegerszegen nem valami fényesre sikeredett közvílágítás
Zalaegerszegen nem valami fényesre sikeredett a közvílágítás
Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 2 =