Hógolyó

hogolyo gurit gorget 3

Nincs olyan ember, akinek ne lennének problémái. Valakinek kevesebb, valakinek több gondja van. Szerencsésnek mondhatja magát az az ember, aki rögtön orvosolni tudja az életében felmerülő bajokat. Míg egyeseknek a gondjai folyton csak gyűlnek, halmozódnak.

Olyanok ezek a gondok, mint a hógolyó, melyet gurítani kezdünk a hóban. A hógolyóhoz mindig hozzá tapad a friss hó és csak egyre nagyobb és nagyobb lesz. Míg végül olyan nagyra nő, hogy már nem bírjuk megmozdítani.

hogolyo gurit gorget 1

Reménykedve várjuk a tavaszt, hogy majd csodát tesz. Eljön a tavasz, de az csak újabb gondokat hoz magával. A hatalmasra duzzadt hógolyónk ugyan eltűnik, de a helyén pocsolya és sár marad kellemetlen emlékül. Ekkor már csak a nyár melegében bízhatunk, mely végleg felszárítja a hógolyó emlékét. Innentől már csak rajtunk múlik, hogy meddig tart a nyár. Van olyan ember, akinek sikerül megállítani az időt és örökké nyár lesz az életében, de van aki mókuskerékben él és mindig lesz egy hógolyója, melyet gurítani kezd.

hogolyo gurit gorget 2

Az ember életében lehetnek nehéz, szinte megoldhatatlannak tűnő problémák. Néha úgy tűnhet, hogy az egyik baj bevonzza az életünkbe a többit. Ilyenkor minden erőfeszítés, melyet a problémák megoldásának szentelünk hiába valónak tűnik. Elérkezhet egy pont, amikor már csak a csodában bízhatunk, hogy megoldódik minden.

Nincs rosszabb annál, mint amikor valaki tétlenkedik.

Igaz így kevesebb hibát követ el, viszont elköveti a legnagyobb hibát, amit elkövethet. Mégpedig azt, hogy meg sem próbálja megoldani a problémát. Léteznek valóban szerencsétlen emberek, akik bármihez nyúlnak, abból katasztrófa lesz.  Ők azzal tehetnek a legtöbbet saját magukért, ha gondolkoznak mielőtt cselekszenek. Inkább alaposan gondoljon át valaki valamit, mint rosszul döntsön.  Az emberek egy részének pedig nagyon jó ösztönei vannak és hallgatnak is a megérzéseikre. Általában ők a legsikeresebbek és a legkevesebb problémával rendelkeznek.

Egy dolgot azonban minden értelmes ember el tud érni. Ez pedig nem más, mint a bölcsesség. Nem számít ha hibázunk, csak próbáljuk meg kijavítani a hibáinkat. A tapasztalatainkat pedig raktározzuk el.

Akkor válunk bölcs emberré, ha a tapasztalatainkat felhasználva a lehetőségekhez mérten megelőzzük a döntéseinkkel az elénk gördülő bajokat.

hogolyo gurit gorget 4

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − 10 =