Hatalom – Félelem

hatalom felelem 1984 george orwell

Az embereket úgy programozzák, hogy féljenek attól a szervezettől, személytől, akinek hatalma van. Emiatt az emberek feltétel nélkül szót fogadnak egy olyan rendszernek, ami minden logikát mellőzve működik. A hatalom működésének alapja a félelem. De ezt olyan szépen becsomagolják, hogy az emberek feltétel nélkül elfogadják mindazt, amit rájuk kényszerítenek. Sőt a program olyan tökéletes, hogy mindenki elhiszi és a magáénak hiszi a rendszert.

Melyik is volt előbb a tyúk vagy a tojás?

Eddig úgy gondoltad, mert azt programozták beléd, hogy a hatalomtól félni kell, mert ha nem azt teszed, amit mondanak, akkor megbüntetnek. Ki kell ábrándítsalak rosszul gondolod, ha azt hiszed, hogy ez így helyes.

hatalom felelem 1984 george orwell

Nem a hatalomtól félünk, hanem a félelemtől létezik a hatalom.

Félsz attól az embertől, hivataltól, rendszertől, akinek hatalma van?
Nem! Nem így van.
Nekik pontosan azért van feletted hatalmuk, mert te félsz tőlük.
Ha félsz valamitől vagy valakitől, akkor az fog irányítani téged.

Így keletkezik a hatalom. A hatalom, nem fizikai dolog, nem mérhető számokban. A hatalom az elmében keletkezik és pontosan ezért nem lehet erővel győzni felette. Csak magadban, a fejedben tudod legyőzni, úgy, hogy a félelmeden leszel úrrá, a saját félelmed győzöd le.

A félelmed benned keletkezik, tehát magad kell legyőznöd ahhoz, hogy legyőzd a hatalmat.
Lényegében nem is a hatalomtól félsz, hanem saját magad gyengeségétől.
Pedig akinek hatalma van, az ugyan olyan ember, mint te. A hivatalokat is emberek alkotják. Ők is valaha ugyan úgy féltek, ha csak nem félnek most is valamitől.

Mitől félhet az, akinek hatalma van?

Leginkább attól, hogy egyszer majd nem fognak félni tőle. Ezért megtesz mindent, hogy ne így legyen. Törvényekkel próbálja bebiztosítani, hogy féljenek tőle. Néha-néha példát statuál és belénk veri időről időre: „Ha nem viselkedsz úgy ahogy én mondom, akkor bizony te is így jársz! Meg leszel büntetve!” És az egyetlen dolog, amit tőled akar a hatalom, az pénzed.

Miért kell a hatalomnak a pénzem?

Kétféle ember létezik. Az egyik alkotó munkát végez, előállít valamilyen értéket, a másik nem. Az, aki alkotó munkát végez, az a dolgozó ember, aki nem végez alkotó munkát, az eltartott.

Ételt az asztalra kétféleképp lehet letenni

Annak, aki alkotó munkát végez egyszerű dolga van. Vagy közvetlenül előállítja az élelmét, tehát önfenntartó, vagy a munkájával előállított értéket cserekereskedelem útján ételre cseréli.

hatalom felelem etel asztalra

Az eltartottak már nincsenek ilyen egyszerű helyzetben. Eltartott is kétféleképpen lehet valaki.
Az egyik felébe azok tartoznak, akik vagy még nem, vagy már nem tudnak alkotó munkát végezni. Őket a társadalom önként eltartja, mivel ez kötelesség az embertársainkkal szemben.
A másik csoportot azok alkotják, akik önszántukból döntöttek úgy, hogy eltartottak lesznek. Ők csak úgy tudnak életben maradni, ha másoktól elvesznek. Hogy ezt meg tudják tenni, meg kell félemlíteni azokat, akik munkát végeznek és van mit elvenni tőlük.

Hogy ezt a megfélemlítést egy rabló csinálja fegyverrel, vagy egy politikus törvényekkel az teljesen lényegtelen. Mindkét esetben ugyan az a cél. Megfélemlítés azért, hogy a pénzed odaadd, hogy ők ne haljanak éhen. Csak a pénzszerzéshez használt eszköz más. A rabló fegyverrel szerez pénzt, a politikus pedig törvényekkel. De ha megfigyeled a módszereik és a mondanivalójuk is ugyan az.

hatalom felelem parlament hatalom felelem rablo

Add ide a pénzed, vagy pórul jársz!

A különbség csak ott van, hogy ha egy bűnöző kirabol azon felháborodsz. A politikusnak viszont önként adod oda a pénzed és szentül meg vagy róla győződve, hogy ezt így tökéletesen helyes cselekedet. Hát persze, hogy ezt gondolod, hiszen születésedtől fogva ezt programozzák beléd. Azonban egy aprócska tényen mégis átsiklasz. Mégpedig, hogy akinek önként adod oda a pénzed, az ugyan úgy megfenyeget és ha nem azt teszed, amit ő akar, akkor meg is büntet.

Ezek tudatában felül tudsz kerekedni a saját félelmeiden?

Lényegében mitől félsz? A programodtól, amit beléd véstek? Ne félj magadtól! Ne félj a hatalomtól! Ha nem félsz, akkor nem lesz hatalom. Ha nem félsz, akkor meglátod, hogy akiktől eddig féltél, majd ők fognak félni tőled. Nem te függsz a hatalomtól, hanem a hatalom függ tőled. Ne feledd, hogy nekik több veszteni valójuk van, mert ha nem eteted őket, akkor ők éhen halnak.

Nem tudod hogyan állj neki?

Nem tudod, hogy mi legyen az első lépés, hogy szabadabb légy? Nagyon egyszerű. Tanulj meg nemet mondani. Hidd el nincs felszabadítóbb és boldogabb érzés, mint amikor azt teszed, amit a belsőd diktál. Akkor lehetsz igazán szabad és boldog, ha kilépsz a mókuskerékből és nem mások elvárásainak teszel eleget, hanem saját vágyaidnak. Ha leállítod azt a félresikerült hamis programot, amit beléd kódoltak, akkor lehetsz csak önmagad. Amikor valaki követelőzik rajtad és számon kér, be akar valamit hajtani, fenyegetőzik, megfélemlít, csak egyet kell mondanod és minden megváltozik:

NEM

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 10 =