Automata segélyhívó az autóban – újabb megfigyelő rendszer

2018-tól minden új autóba kötelezően bekerül az a segélyhívó készülék, ami baleset esetén automatikusan hívja a helyszínre a mentőket. E rendszer kiszolgáló elemei a telefon és a GPS is beszerelésre kerül.

sos gomb segelyhivo

A szabályozás célja, hogy az EU útjain várhatóan 10 %-al csökkenjen a halálos kimenetelű balesetek száma. Teljes cikk: ITT OLVASHATÓ

Több kérdést felvet ez a rendszer:
1. Kell-e majd telefon előfizetés a használatához? Jelenleg a segélyhívó rendszer ingyenes, és úgy van megalkotva, hogy mobilról SIM kártya nélkül is hívható, de ki tudja, hogy az autósokat nem fogják-e belekényszeríteni egy előfizetésbe azzal, hogy az autóban ki van építve a telefon és a GPS.

2. Ha az autóban van telefon, akkor annak van egy egyedi IMEI azonosító száma. Szigorúan elméletileg ha nincs a mobilban SIM kártya, akkor a mobil nem kommunikál a bázisállomással (toronnyal). Kivételt képez a segélyhívó, mert az kártya nélkül is hívható. Ilyenkor a telefon megkeresi a legjobb térerővel rendelkező tornyot és arra csatlakozik. De vajon fordított esetben a bázisállomás felől  lehetséges-e kommunikáció indítása? Mert ha igen, akkor meg lehet keresni egy telefont és ha történetesen tudjuk, hogy az a telefon kié, vagy melyik autóban van, akkor az illetőt egy szempillantás alatt meg lehet keresni bárhol is legyen. Ha pedig felépült a kommunikáció, akkor nyomon lehet követni, meg lehet a sebességét határozni, vagy akár lehallgatni a telefon mikrofonját. Természetesen, ha van SIM kártya a telefonban, akkor sokkal egyszerűbb kivitelezni ezt a nyomkövetést, de ez csak program kérdése. Erőfeszítésbe egyik sem kerül.

3. Valóban azt a célt szolgálja, hogy csökkentség a halálos kimenetelű, baleseteket és minél hamarabb segítséget kapjon valaki? Én inkább azt hiszem, hogy ez megint egy olyan újítás, amit azért találtak ki, hogy a  tervező mérnököknek legyen munkájuk. Legyen munkájuk a jogszabály alkotóknak, legyen munkájuk azoknak akik kiépítik ezt a rendszert, és ellenőrzik is.

A felhasználó meg csak fizeti ezeket az újításokat, cserébe elhitetik vele, hogy sokkal jobb az élete.

4. A hatalom kezébe megint egy megfigyelési ütőkártya került. A kérdés, hogy ezt mire is akarja majd használni. Sajnos kételkedve kell fogadni minden olyan hírt, amiben arról akarnak meggyőzni, hogy nekem ettől majd sokkal jobb lesz, persze ezért én fizetek.

5. Ha kiiktatom ezt a rendszert, akkor megbüntetnek?

Ezt az eszközt valószínűleg nem lehet ki/be kapcsolgatni, de semmi sem lehetetlen. Szinte már látom magam előtt a kis sufni műhelyeket, ahol kötik ki ezeket a kütyüket, vagy épp csak egy kiiktató kapcsolót tesznek be. A törvény alkotói elég találékonyak, de a népet sem kell félteni. Eddig az élelmesek mindig megtalálták a kiskapukat.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × egy =