Hová tűnik a víz?

Tömegközlekedésen jó utazni, mert olyan, mint a kocsma. Rengeteg okos emberrel lehet találkozni. Minap egy pasas a vízről tartott kiselőadást utastársának. Április 12-én rendezték a 7. Víz Világfórumot Dél-Koreában, melyet Áder János nyitott meg. Szószátyár utasunk arról beszélt, hogy agyilag mennyire megfogta a köztársasági elnök beszéde. Főleg az a rész, amikor arról beszél, hogy fogy a víz és Magyarország milyen jó helyzetben van, mert sok vize van.

vizforum2015
A 7. Víz Világfórum résztvevői, középen Áder János köztársasági elnök a dél-koreai Teguban 2015. április 12-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Már gyerekkoromban, az iskolában és manapság is állandóan hallani lehet, hogy fogy az ivóvíz. Egyes hírforrások szerint 1,2 milliárd ember él tiszta víz nélkül. Beszélnek arról is, hogy nem sokára akár 2 milliárd ember fog víz nélkül maradni. Aztán jönnek azok akik háborúról beszélnek. A rettegők és rettegtetők fórumokon osztják az észt. Egyesek azért rettegnek, mert a Föld vízkészletének csak 1%-a iható és ez háborúhoz fog vezetni.

Megint jöjjön a józan paraszti ész, mert ugye abból soha nem elég a mai világban.

Először is a Föld körülbelül 4,5 milliárd éves és nagyjából ennyi ideje van rajta víz is.

Mennyi vizünk van?

1391 millió köbkilométer nem kötött állapotban, ebből édesvíz nagyjából 35 millió köbkilométer. Elkészítettek egy látványos bemutatót, mely szemlélteti a Föd vízkészletét.

globális ívóvíz összes víz arány friss készlet
Így nézne ki ha egy cseppbe gyűjtenénk a Föd összes vizét. A nagy kék gömb az összes vizet, a közepes az édes vizet, míg a legkisebb a felszíni édes vizet jelképezi.

A riogatók azt szajkózzák, hogy fogy a tiszta édesvíz. De mitől is fogy? Attól fogy, hogy az ember szennyezi a vizeket. Vannak fejletlen országok, ahol nem tisztítják a vizet, mert vagy nincs technológia, vagy nincs rá pénz, vagy nincs rá állami szinten akarat. Sajnos a fejletlen országokban nagy a környezet szennyezés, mely főként a fejlett országoknak köszönhető. Tudnánk azért tenni, hogy ezek az országok fejlődjenek, de ez nem érdeke a fejlett országoknak, hiszen, akkor hova pakolnák le a sok mocskot?

Igen jól olvassa kedves olvasó!

Vegyük csak az elektronikai hulladékot, melyet a fejlett országok (erősen idézőjelbe téve) „feldolgozásra”, „újrahasznosításra” például afrikai országokba is szállítják. Itt viszont csak lerakják a szeretetcsomagot és sem a tároláshoz, sem a feldolgozáshoz nem adnak technológiát. Így a hulladék szennyezi a talajt a környezetet, a vizet és az élővilágot.

A fejlett országokban nem kellene aggódni a vízszennyezés miatt. Szinte kivétel nélkül lakossági fogyasztásba csak tisztított és fertőtlenített víz kerülhet. Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy sok talajvize van, így fúrt kutakból nyerik a vizet, szinte mindenhol. A talajba eső útján került víz mindenképp átesik egy tisztításon, de természetesen ezt a vizet is tisztítani kell még.

Vannak olyan országok ahol talajvíz híján folyóból, vagy rosszabb esetben víztározóból nyerik az ivóvizet. Ezeket is megfelelően tisztítják.

Ezekben az országokban nem kell aggódni a tiszta víz miatt, hiszen mindig lesz tiszta víz a víztisztításnak köszönhetően. Azokban az országokban ahol nincsenek víztisztítók, ott már más a helyzet, de sajnos csak azok az országok tudnának segíteni, akik a pofázások kívül nem tesznek semmit sem.

A legnagyobb baj megint az, hogy az emberek tanulatlanok, tájékozatlanok. Hallanak valami szenzációt és egyből elhiszik anélkül, hogy a tényeknek utána járnának. És ha ezeket a tényeket olyan híres, okos és szavahihető emberek mondják, mint egy politikus, akkor meg végképp igaz a történet.

Nem kell félni. A víz nem fogy, nem megy sehova.

Mi európai emberek pedig mindig hozzájutunk a technika által a tiszta vízhez. Azonban ha azt akarjuk, hogy ezt ne vegyék e tőlünk, akkor segíteni kell a fejletlen országokat, hogy tisztítani tudják a meglévő vízkészletüket.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + tíz =