20 milliárdból épül Pécsett élményfürdő

elmenyfurdo pecs latvanyterv 01

2015 áprilisában a miniszterelnök pécsi látogatásakor javaslatot tett egy szabadidőközpont építéséről, melyben helyet kapna egy élményfürdő is. Mindezt a Modern Városok program keretében.

A látványtervek 2015 októberében elkészültek, 2016 februárjában pedig elindult a tervezés. Mint kiderült (forrás: OK!PÉCS), azok a látványtervek csak ötletadó vázlatok voltak. Jelenleg folyik a tervezés, előkészítés és az adminisztratív munka. Az építkezés kettő ütemben zajlana majd. A beruházás teljes összege 20 milliárd forint, ami teljesen állami támogatásból valósulna meg.

Az élményfürdő ötletadó vázlatai 500 millióért.

elmenyfurdo pecs latvanyterv 01

elmenyfurdo pecs latvanyterv 02

Nem akarok ünneprontó lenni megint. Én tényleg örülök, hogy fejlődik az ország és megújulnak dolgok, vagy épp új épületekkel gazdagodik egy város, de komolyan ez a legégetőbb probléma, hogy 20 milliárdból legyen egy élményfürdő?

Először nem budipapír kellene a kórházakba? Vagy kréta az iskolákba? Aztán talán marad még élményfürdőre is pénz. 500 milliót költöttek néhány vázlatrajzra. Ennyiért szerintem bárki szívesen rajzolgatna.

Mennyi rajzlapot lehetne venni 500 millióból az óvodáknak?

Mert ugye oda is a szülők viszik a papírt, hogy a gyerkőceik rajzolni tudjanak. Félreértés ne essék, nem a fejlődés ellen vagyok, de amíg vannak nagyobb problémák, addig nem státuszszimbólumokat kellene építgetni. A nagy demokráciában a népet megint elfelejtették megkérdezni, hogy azt a felesleges 20 milliárdot mire is költsék.

Kinek építenek szabadidő központot?

Minden bizonnyal nem az átlag gyári munkásnak, aki hazavisz jó esetben százezer forintot, azt is sok műszakban túlórákkal összekaparva. Sem ideje, sem pénze a kisembernek, hogy ilyen helyen kikapcsolódjon. Abban biztosak lehetünk, hogy nem 1500 Ft- lesz a belépő. Ezt a pénzt az állam előbb vagy utóbb szeretné visszakapni. Ez az épület egy befektetés. Anyagi és politikai befektetés. A pénzügyi befektetés nyilvánvaló, a haver-barát-rokon-ismerős építő cége jól jár majd. A politikusoknak szokás szerint jattolnak, és ha kész a fürdő, akkor termeli a bevételt. Politikailag is előnyös egy ilyen beruházás, egyrészt növeli a GDP-t, amiért majd év végén verhetik a mellüket, illetve választási kampányban elő lehet húzni majd ezt a kártyát is Pécsett.

Az egyszerű kisembernek ez maximum annyiból lesz jó, hogy néhány munkahelyet ideig óráig megteremt. Hosszabb távon talán az idegenforgalmat is fellendíti és esetleg abból is csurran cseppen. Ez persze szép és jó, de ettől még nem lesz budipapír a kórházak WC-jében sem kréta az iskolákban.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + 15 =