Beindult a cenzúragépezet a Facebook-on

Az utóbbi időben rájöttem, hogy időpocsékolás Facebook-ozni, így igazából csak a chat funkciója miatt tartottam meg. Néha ránézek az üzeneteimre, aztán ennyi. De egyik nap ahogy belépek egy szokatlan képernyő fogad, ahol közlik velem:

„Eltávolítottunk valamit, amit közzétettél. Úgy tűnik, hogy ezek a bejegyzések sértik a közösségi alapelveinket.”

Kettő hozzászólásomat törölték. Ezeket körülbelül kettő éve írtam. Arra gondoltam, hogy valaki bejelentette, de később rájöttem, hogy nem egyedi esetről van szó.

Ez volt az a két hozzászólás, amivel megsértettem a közösséget:

„Azért ilyen nagy a buzipropaganda, mert már a vezetők és politikusok között is rengeteg a buzi. Nemrég olvastam egy 1990-es újságban egy homoszexuálisokról szóló cikket. Akkoriban még nem volt elfogadott. Sőt egyes országokban büntették is. Betegségnek tartották. Sőt volt ahol halálbüntetéssel büntették. Ehhez képest ma…”

„Mindenki szörnyülködik a mai tinédzsereken, de ezt a korosztályt mi neveltük ki. A mai tinédzsereket a 70-es 80-as években született emberek nevelték fel. Sokat számít, hogy otthonról mit kap a gyerek. Egyik kollégám is szidja a fiatalokat mennyire balfaszok, de amikor felvilágosítottam, hogy ezeket a fiatalokat a te korosztályod nevelte ki akkor köpni nyelni nem tudott. Erről ennyit. A buzi politikusokat meg mi szavaztuk oda, ahol vannak. Erről is mi tehetünk.”

facebook censored sajtószabadság szólásszabadság

Kutakodtam egy keveset és kiderült, hogy október-november hónapokban nem csak az én oldalamon töröltek posztokat. Tömeges tisztogatás folyt a Facebook-on. Főként a politikai kritikákat tiltották, de emellett a bevándorlással kapcsolatos cikkeket és a zsidókról szóló kritikákat szűrték és tiltották le. Akadtak olyanok, akiknek a teljes Facebook oldalát korlátozták. Több nemzeti érzelmű közszereplő Facebook oldala is tiltás alá esett.

Ezek után nekem sem kellett több. A maradék adataimat törlöm az oldalról és végleg beszüntettem minden tevékenységet. Végleg befejeztem a Facebook-kal. Ha csak olyat oszthatok meg rajta, ami csak az agyhalottakat teszi boldoggá, akkor nem sok értelme van. A privát dolgaimat pedig nem teszem fel egy ellenőrizhetetlen szerverre, amihez bárki hozzáférhet, akinek nem kellene.

 

Kapcsolódó cikkek:

Cenzúrázott sajtószabadság

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + 4 =