Válaszút: feladni az álmainkat, vagy küzdeni értük?

ne add fel almaid kovet huz hegyre kuzd harcol

Megszülettél, sodort az élet magával. A szüleidtől, a társadalomtól kaptál egy programot. A program szerint éled az életed. Vagy jól vagy rosszul, boldogan vagy boldogtalanul, de evickélsz, csak éppen céltalanul. Egyik nap a másik után jön és mindegyik egyforma, unalmas, üres. Néha-néha kizökkensz, csinálsz valami mást, ami nem hétköznapi, ezt kikapcsolódásnak hívod. Teszed a dolgod, de csak megoldod a napi rutin gondokat és kielégíted azt, amit a társadalom elvár tőled.

Legbelül érzed, hogy valami nincs rendben az életeddel, ennek nem így kellene lennie. Lassan beszivárog a tudatodba egy érzés, egy jövőkép, egy cél. Letisztul a kép és ráébredsz arra, hogy mit is szeretnél kezdeni az életeddel, hogy mi a valódi célod, hogy miért vagy a Földön. Ráébredsz, hogy amit eddig csináltál, az neked rossz volt, mert nem a saját életedet élted, hanem egy olyat, amit más szerette volna ha élsz.

Elindulsz a helyesnek vélt úton, melyre az álmaid vezetnek, de láncok kötnek. Családi és társadalmi láncok. A program túl erős. Így talonba teszed a terveid, az elméd egy fiókjának legmélyére. A társadalmi elvárásoknak és a családnak kell most megfelelni. Egy beprogramozott lelkiismeret gátol, amit szépen tudatosan gyerekkorodtól beléd írtak. Amitől nem térhetsz el, mert ha eltérsz, akkor rosszat teszel, akkor büntetés jár érte.

Beletörődsz, ez van most. Kialakítasz egy életet magadnak és futtatod a programod. Család, barátok , munka, otthon. Aztán az akit szeretsz, az akiben bízol, akivel együtt tartasz, arra kér, hogy dobj el mindent, mert ő más utat szeretne járni, mint amit eddig jártatok. Te pedig megteszed, mert a lelkiismereti program még mindig túl erős.

Hátrahagyod az eddig felépített mű életed egy olyan életért, ami bizonytalan és még távolabb visz a fiókban rejlő terveidtől. Végül végleg feladod az álmaid. Kilomtalanítod azt a fiókot és vele tartasz, a családdal tartasz, mert van benned szeretet, szerelem, vagy épp a lelkiismereted nem engedi, hogy mást tegyél. Vele tartasz egy olyan élet felé, amiről tudod, hogy rosszabb, még annál is, mint amiben most vagy.

Ideig óráig működik ez az új mű élet, de egyik pillanatról a másikra kártyavárként omlik össze minden. Talán a túl nagy ellentét, vagy a túl nagy elvárások miatt, de az akiben bíztál, akit szerettél, aki miatt feladtál mindent, hátat fordít. Elveszíted az egyetlen dolgot, ami még megmaradt neked a családod. Nem maradt semmid. Nincs otthonod, nincs családod, barátok messze, vagy már eltűntek a ködben. Nincs tartalékod, de még csak terveid sincsenek, üres a fiókod.

Egy darabig idegesít a helyzet, aztán elhatározod, hogy talpra állsz, de minden lépést csak újabb nehézség, újabb pofon követ. Mintha még jobban próbára tenne az élet. Vagy éppen ez a büntetésed azért, mert letértél arról az útról, amit járnod kellett volna? Úgy döntesz, nem adod fel. Egyedül, semmi nélkül nagyon nehéz, de nincs más választásod, menni kell előre. Azonban ismét válaszút elé állít az élet. Lehetőséget kínál, hogy jobban érezd magad, egy picit boldogabb légy, viszont maradj a mókuskerékben. Vagy pedig szakíts az eddigi életeddel, a nehezebb utat válaszd és végre elindulj abba az irányba, amit valaha megálmodtál. Utóbbi nagyon kemény diónak tűnhet, melyet véghez vinni egyedül nagyon nehéz lesz, sőt szinte lehetetlen.

Felmerülnek kérdések benned. Mi van, ha nem akar senki sem veled tartani? Ha végleg csak a mókuskerék jutott neked? Ez nem a te életed, ezt érzed újra és újra. Valaki másét éled most is, ahogy eddig.

Mi lenne ha élnéd az életed, ha megvalósítanád az álmaid? Mi lenne ha aztán csatlakozna ezekhez az álmokhoz, célokhoz, élethez valaki, aki ugyan azt az utat akarja járni, mint te?

Eddig úgy éltél, ahogy azt beléd programozták, de nem jártál sikerrel. Fordítsd meg a dolgokat! Nézz mindent más szemszögből! Élj úgy, mintha egy házat építenél! Rakd le az alapot, húzd fel a falakat, építs rá tetőt. Ha kész a ház – az életed -, akkor fesd ki, rendezd be, díszítsd fel, aztán hívj csak vendégeket!

Hogy nehéz ezt egyedül? Igen. Nagyon nehéz. Senki nem fogja azt mondani, hogy ez könnyű. Sőt, sokan majd ellene lesznek. Sokan le akarnak erről beszélni.

ne add fel almaid kovet huz hegyre kuzd harcol

Egyszerűbb és romantikusabb lenne olyan társat találni, aki veled tart mindenhova és ugyan azok az álmai, mint neked. Akivel egymást támogatjátok és erősítitek. Azonban benne van a pakliban, hogy soha nem találod meg, vagy mire megtalálod már késő lesz belefogni egy új életbe. Előfordulhat, hogy belefáradsz a keresgélésbe és megalkuszol, alább adod a lécet. És megint olyan társad lesz, akit igazából nem akartál. Akinek megint olyan céljai lesznek, amik nem a te céljaid, ami nem te vagy.

Ne alkudj meg! Kövesd az álmaid, a szíved! Ha érzel egy erős késztetést arra, hogy hogyan kellene élned, ha érzed a célod, ha tudod az utad, akkor élj úgy, haladj a célod felé azon az úton, amelyiken járnod kell!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 5 =