Bezárja a Honvédkórház a koraszülöttcentrumát orvoshiány miatt

honved koraszulott bezaras

A sürgősségi centrum és a Podmaniczky utcai telephely után a Honvédkórház koraszülöttcentrumának működése is ellehetetlenült az orvoshiány miatt: a hvg.hu információi szerint december 15-én be is zárják az amúgy országos elismertségű osztályt, mert nincsenek meg a működtetéséhez szükséges személyi feltételek.

Válságértekezletet tartottak kedden délelőtt a Honvédkórházban annak kitalálására, hogy hogyan lehetne újra működtethetővé tenni az intézmény december 15-én bezáró Perinatális Intenzív Centrumát (PIC). Ezen a koraszülöttek ellátására szakosodott kórházi osztályon olyan csecsemőket látnak el, akik a különböző méhen belül fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek a világra. Nem azonos a koraszülött intenzív osztállyal (NIC). Különböző progresszivitási szintjei vannak – a Honvédé a főváros négy, legmagasabb, III. progresszivitású osztályának egyike (volt), amely 33 hét előtt, illetve 1500 grammnál kisebb súlyú újszülötteket is fogad.

A főváros egyik legjobbnak számító, a kórház honlapján Magyarország legmagasabb szakmai színvonalon működő PIC centrumaként emlegetett osztályról információink szerint fél év alatt hét szakorvos távozott. Felmondásuk oka pedig ugyanúgy a megbecsültség hiánya, az alacsony fizetés volt, mint a szeptemberben szintén az összeomlás határára ért Sürgősségi Centrum dolgozóié, vagy az intézménytől ugyancsak nagy számban távozó radiológusoké.

honved koraszulott bezaras

 

A szakemberhiány miatt az osztály eleinte csak kevesebb pácienst fogadott, illetve kisebb kockázatú eseteket vállalt (a PIC-ek minden nap lejelentik az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ), hogy hány és milyen esetet tudnak fogadni – egy 24. héten született baba sokkal komplexebb ellátást igényel, mint egy 34. héten született), de november végére háromfősre csökkent a stáb, így december 15-étől be is zárják az osztályt, mert nem tudja teljesítni a szükséges minimumfeltételeket.

Majd januártól más lesz?

Nádor Csaba, a PIC osztályvezetője kedden információink szerint egy jelentős mértékű béremelésben látta annak zálogát, hogy sikerüljön a távozók helyére új szakembereket hívni az osztályra. A Honvédkórház parancsnoka, Kun Szabó István azonban, úgy tudjuk, egyelőre nem állt kötélnek.

A PIC-t a jelenlegi tervek szerint egyelőre két hétre – december végéig zárnák be, a kórház vezetése januárra igyekezne orvosolni a helyzetet, bár magasabb bérek nélkül ennek sikere erősen kétséges.

A Honvéd ellátási területéhez tartozó kismamákat a bezárás alatt a Semmelweis Egyetem női klinikája, illetve a János-kórházban működő PIC fogadja majd, ami, mondjuk, egy Újpesten beinduló koraszülést tekintve azért rejteget kockázatokat magában.

A kórházban egyébként több más osztályon is problémát okoznak az alacsony bérek: a lavinát még augusztusban az aneszteziológusok és traumatológusok indították el, ám az, hogy a sürgősségi centrum dolgozóit csak kétszeres mértékű bérelemeléssel sikerült marasztalni, további jelentős bérfeszültséget okozott az intézményben: a többi osztály – jellemzően alulfizetett – szakorvosai is emelést szeretnének.

honved koraszulott bezaras

 

Forrás: https://hvg.hu/itthon/20181127_Be_kell_zarni_a_Honvedkorhaz_koraszulott_centrumat_a_szakorvoshiany_miatt
Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − 1 =