Nem kell ész, ha megmondják, mit kell csinálni

fizetos toalett ajto nyito automata nem kell ész

Ha nagy a tömeg, akkor nagy az esélye annak, hogy az ember összefut egy-egy idiótával. De hogy egyszerre egy időben, egy helyen kettőt is kifogjak az már valami.

Helyszín Szombathely, Ady tér. A buszállomás nyilvános WC-jének közelében várakozom. Egyszer csak figyelmes leszek egy 40-es éveikben járó párra. Normálisan, sportosan voltak öltözve. Viselkedésre is normálisnak, egészségesnek tűntek. A férfi WC-hez mentek a pasasnak volt dolga, bár ez elsőre nem derült ki. Tudni kell, hogy a WC díj ellenében használható. Az ajtót 100 forintos érmével lehet nyitni, melyet egy automatába kell bedobni. Az ajtónyitó automata használata részletesen, képekkel illusztrálva le van írva. Nem agyat megerőltető feladat a használata. Mégis vannak olyanok, akik számára ez a bonyolult ördögi szerkezet kihívást jelent. Alábbi képen látható az automata.

fizetos toalett ajto nyito automata nem kell ész

Először a nő próbálta bedobni a pénzt, de nem sikerült neki. Ekkor figyelt fel rájuk egy biztonsági őr, aki épp cigarettaszünetet tartott. Jó szándékkal, normális hangon odaszólt:
„-Ez a férfi WC ám!”
Ekkor a pasas próbálkozott az érmebedobással. Nem sikerült neki. Halk tanakodásba, vitatkozásba kezdetett a pár arról, hogy vajon alulra, vagy felülre kell bedobni az pénzt. Biztonsági őrünk, látva a szerencsétlenkedésüket ismét kisegítette őket jó tanáccsal:
„-Felülre kell bedobni.”
És lám, amikor a felső nyílásba dobták az érmét, az automata elfogadta a pénzt és már nyitotta is az ajtót. Szerencsétlenkedő pasasunk ezen nagyon meglepődött és tétovázott kicsit, de a hős biztonsági őr most sem maradt rest szólni:
„-Tessék sietni, mert gyorsan bezár!”

A történet ennyi. Pasasunk könnyített magán és tovább állt párjával együtt. Nem bírtam megállni, hogy hangosan ne adjam közre a véleményem:
„Úr Isten! És ezek még elmehetnek szavazni is!”

A biztonsági őr rám nézett, sóhajtott. Ezzel ezerszer többet mondott, mintha megszólalt volna.

Az ilyen emberek nálam az élőlény kategóriába tartoznak. Lélegeznek, mozognak, van vérkeringésük, egy két utasítást végre tudnak hajtani. Betanított munkásnak kitűnő alanyok. Az ilyen embereknek nem kell ész, hiszen mindig valaki megmondja, hogy mit csináljanak. Kitűnő szavazógépek, mert szavazáskor könnyen terelhetők, befolyásolhatók, megvezethetők. Fontos részét képezik a fogyasztói társadalomnak, mert bármit meg lehet velük vetetni. Szerencse, azért nem mindenki ilyen.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + egy =