Szemétre dobott emberi életek

„Köszönjük eddigi fáradságos munkáját, de a jövőben nem tartunk rá igényt, mert egy géppel helyettesítjük.”

Természetesen a fenti mondat soha nem hangzik el a való életben. A cégvezetőkben nincs annyi gerinc, hogy a munkavállalókkal őszinték legyenek. Helyette fondorlatos cselszövéssel, szabadulnak meg a feleslegessé vált munkatársaktól.

Nézz körbe a világban és rájössz, hogy valami nagyon nincs rendben. Egyre több az ember a földön és egyre több munkát végeznek gépek emberek helyett. Egyre kevesebb a munkalehetőség. Ami most meghökkentett, az az, hogy múlt hét szombattól (2015.09.26) a 4-es metró teljesen automatikusan közlekedik. Korábban metró vezetők vezették a szerelvényeket, aztán fél-automatizálták, automatizálták és a vezetőket lefokozták járműkísérőnek, akinek a szerepe annyi volt, hogy az utasok ne pánikoljanak, hogy automatán, emberi beavatkozás nélkül megy a szerelvény.

Most már nincs rájuk szükség.

negyes metro vezeto nelkul automata szemetre dobott
A 4-es metró. Most már gépek vezetik, vezető és járműkísérő nélkül.

Hatvan ( 60 !) ember munkája vált semmissé, csak azáltal, hogy a 4-es metró automata és nem igényel emberi beavatkozást. 60 ember vált feleslegessé. 60 ember élete teljesen megváltozik. 60 ember elgondolkozott azon, hogy akkor most tulajdonképpen mennyit is ér ő? 60 ember, aki választott magának egy hivatást, munkát, szakmát, kényszerpályát, vagy nevezzük bárhogyan, ahogyan akarjuk, kénytelen átgondolni, hogy hogyan tovább. 60 ember most úgy érzi, hogy semmit sem ér az élete, mert egy számítógép átvette a helyét. 60 emberrel éreztették azt, hogy egy gép többet ér mint egy ember.

60… Hatvan…
600, 6000, 600000, 6000000, 60000000, 600000000, 6000000000

Nem csak erről a 60 emberről van szó. Szó van minden emberről a földön. Minden olyan emberről, aki tanult, akit hitegettek, hogy ha jól tanul, akkor jó szakmája lesz és jól fog keresni. Most pedig nézzünk körül, hogy hányan is dolgoznak abban a szakmában, amit tanultak! Ha egy osztályban végez 30 szakmunkás, abból jó ha 2-en a szakmában maradnak. A többi teljesen más pályára megy. Lesz majd belőlük egy multi cégnél gombnyomkodó operátor három műszakban, vagy újságkihordó Ausztriában.

Majdnem elhittem, hogy ennek a 60 embernek adnak majd munkát.

Persze, ideig óráig. Nem azért cseréli le egy cég gépekre az embereket, hogy utána tovább foglalkoztassa őket egy másik területen. Ennyire kérem ne legyünk naivak. Talán azok az emberek, akiknek a munkája a Tescoban feleslegessé vált, még mindig ott dolgoznak? Ne feledjük, hogy a Tesco vezette be az automata pénztárakat.

De ha kicsit jobban vissza megyünk az időben, akkor régen a földmunkákat kézi erővel végezték. Amikor aratni kellett kiment az egész falu a határba és közös erővel, a közösség erejével megoldották, arattak. Most meg kimegy a földesúr a John Deere-el és egymaga megold mindent, amíg a falu többi lakója három műszakban nyomja valamelyik közeli multiban. Ha még van munkája persze.

Csak egy módon lehetne tiltakozni a gépek ellen. Úgy hogy nem veszel részt ebben a folyamatban. Nem vásárolsz a Tescoban, nem ülsz fel a 4.es metróra, stb, stb. De az ember kényelmes és szeret kényelmesen élni. Csak egyet felejt el, hogy a kényelemnek nagyon nagy ára van. A kényelem a legdrágább. Mert egyrészt többe kerül, amikor kifizeted, még ha nem is ezt reklámozzák, másrészt, amikor egy gép átveszi egy ember helyét, akkor keletkezik egy munkanélküli, akit el kell tartani. Őt pedig azok tartják el, akik szeretnének kényelmesen élni. Ördögi kör, de ki van találva. A profit mindent felülír az életben, ha hagyjuk.

Azt mondom, hogy ne hagyjuk! Kezdjük szolgálni az életet, mert ha halott dolgokat szolgálunk, akkor abba mi is belepusztulunk!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + 16 =