Sima gyerek – Down-szindróma és sztereotípia

mici down szindroma sztereotipia

Tüneményes, álmos kis faluban élünk, az utakon mindennaposak a lovaskocsik és az elgázolt rókák. Az idő néha mintha megállt volna, kakaskukorékolás, kerítésnek támaszkodó pletykáló nénik, a hajnali feles után hazabicikliző urak… Ebben a szerethető létezésben az ember akkor is igyekszik türelmes lenni, ha döbbenetes élmény éri.

Minap a kertben mászkáltam az alvó Micivel a karomban, amikor a házunk előtt elrobogó műanyag kismotoros fiúcskát követő édesanya bekiáltott hozzánk:

„Jaaj, hát itt vannak, hadd nézzem meg a kicsit! Még sose láttam élőben „Dón” babát!”

Kellett pár másodperc, míg leesett, hogy a Down-szindrómára gondol, csak nem tudja, hogy kell ejteni, én meg nem akartam megfosztani az élménytől, így mosolyogva odasétáltam a kerítéshez. A fiatal anyuka kedves, kerek arcán látható izgalom fénylett, mohón leste az álmában cuppogó Micit. Majd elnyúlt az arca és szinte csalódottan mondta:

„Hát, olyan, mint egy sima gyerek.”

Nem tudom mire számított. Három füle lesz és narancs alapon lila pöttyös bőre?! Mindegy is… kiválóan szemléltette azt az előítéletekkel terhelt, tájékozatlansággal és félreinformáltsággal tűzdelt hozzáállást, ami hazánkban még igen elterjedt. Sztereotípiák mentén könnyű tájékozódni, de ha pontatlan adatok alapján épül fel egy séma, akkor az ítélet is hibás lesz. Az egyetlen megoldás a tájékozódás. Nyitott elmével és szívvel elkerülhető lenne sok felesleges prekoncepció. Nehezen leplezett derűvel igyekeztem megnyugtatni, hogy ez azért lehet, mert ez csak egy extra kromoszóma, nem a világ vége. Egy eltérés a tipikustól, ami befolyásolja, de nem leírja Mici bűbájos lényét.

mici down szindroma sztereotipia

Végül bő fél órát beszélgettünk. Arról, hogy milyen terápiák segítik Micit a fejlődésében, hogy a puha izmai megnehezítik a mozgásfejlődését, de ő lelkesen és kitartóan gyakorol – ugyanazt a kis mozdulatot napjában százszor is lankadatlan derűvel és elszántsággal, hogy a kognitív képességei milyen kiválóan működnek, és összességében milyen sok örömet hozott a családjába. Pont, mint egy sima gyerek.

 

Szerző: Judit Jäger, Forrás: Judit Jäger Facebook – Sima gyerek (2018.11.06.)

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × négy =