Beteg gyereknek anya és apa kell, nem az óvónő

beteg gyerek anya apol

Kedves Szülők! Az ovi NEM gyermekmegőrző! Nem szociális és nem egészségügyi intézmény. A beteg gyermeknek anyára, apára, gyógymódra, szeretetre és ápolásra van szüksége! NEM ÓVODÁRA! A beteg gyermek NEM Szilvi nénit (vagy az óvó nénit) akarja! Nem szeretne verselni, mondókázni, játszani, énekelni, tornázni stb. NEM! Ő ANYÁT és APÁT akarja! Na meg nyugalmat, ölelést, szeretetet, megértést.

Távol álljon tőlem, hogy bárkit, akárkit megbántsak. Egyszerűen csak az általam ismert és kedvelt gyermekek érdekeiben írtam le ezeket a sorokat.

Mostanság sok minden kikívánkozik belőlem. Talán a kor, talán a sok élmény, érzés, ami hatással van rám. Nem szeretnék a mai társadalom kritikusává válni. Semmiképpen! Hiszen én magam is, eme társadalom aktív tagja vagyok. Nem gondolom, hogy tökéletes nő, anya, vezető, pedagógus vagyok. Mindig van mit tanulnom, mindig szükséges a megújulás. De kedves Szülő társak egyre inkább elburjánzik az a szemlélet, hogy az a lényeg, hogy velünk mi van. Az sem feltétlenül fontos, hogy a gyerekeinkkel mi van, vagy a többi mellettünk élő ember társunkkal, mi történik.

Nem is olyan régen történt… (Nem egyszeri és nem egyedi eset. Sajnos!) A Szülő betegen hozta be 4 éves gyermekét az oviba. A gyermek egész délelőttjét a mellékhelyiségben töltötte. A szülőnek hiába telefonáltunk, az munkára hivatkozva nem jött gyermekéért. A gyermek nem volt jól. Nagyon nem. A szülő? Fogalmam sincsen, hogyan érezhette magát a többedik telefonhívás után, hogy orvos, gyógymód és szerető közeg szükséges gyermekének, (mégsem sietett…) Óráról, órára rosszabbul érezte magát a gyermek. A felnőttek, akik vele voltak, gondozták, ápolták, átöltöztették, fertőtlenítettek, többi kb. 20-25 gyermeket ellátottak, gondoztak, ebédeltettek, ők is egyre rosszabbul érezték magukat.

Belegondoltam, hogy így a többi gyermek érdeke hol érvényesül? A többi szülő, aki mindig gondosan kikúrálja, ápolja és megoldja gyermeke ellátását, annak érdeke hol érvényesül? A saját családunk érdeke, a gyermekeink, unokáink érdeke hol érvényesül? A mi magunk érdeke, hol érvényesül? Hiszen, ha betegek leszünk, akkor a betegállomány, a gyógyszerek stb… De ez még nem minden! Ha minden felnőtt beteggé válik az intézményben, akkor vajon ki marad a gyermekekkel? (Bezárunk?)

Kedves Szülők! Az ovi NEM gyermekmegőrző! Nem szociális és nem egészségügyi intézmény. A beteg gyermeknek anyára, apára, gyógymódra, szeretetre és ápolásra van szüksége! NEM ÓVODÁRA! A beteg gyermek NEM Szilvi nénit (vagy az óvó nénit) akarja! Nem szeretne verselni, mondókázni, játszani, énekelni, tornázni stb. NEM! Ő ANYÁT és APÁT akarja! Na meg nyugalmat, ölelést, szeretetet, megértést.

beteg gyerek anya apol

Gondoljon csak mindenki bele, hogy ő maga, hogyan érzi magát, betegen. Én felnőttként is rosszul érzem magam, és pihenésre vágyom. Egy 4-5-6 éves gyermek még inkább! Adjuk meg nekik a nyugalmat a gyógyuláshoz! Adjuk meg a csoport többi (még egészséges) tagjának a lehetőséget arra, hogy ne váljon másnapra, harmadnapra beteggé! Adjuk meg az egészséges gyermekek szüleinek a lehetőséget, illetve az intézményben dolgozóknak a lehetőséget arra, hogy ne kapják el a fertőzést! Illetve igen is tartsuk be a Házirendet! Mert ott fehéren-feketén le van írva, hogy beteg gyermek nem látogathatja az óvodát. Illetve az is, hogy a betegség után felépülő gyermek kizárólag csak orvosi igazolással jöhet újra óvodába.

 

Forrás: Székely Szilvia – Facebook

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

17 thoughts on “Beteg gyereknek anya és apa kell, nem az óvónő

 1. Nagyon egyetértek, beteg gyereket ne vigyen közösségbe senki! …de, azért az élet nem ennyire fekete vagy fehér. Egyéni vállalkozó vagyok. A feleségem is. Helyettünk senki nem csinálja meg a munkát. Ha kell, dolgozunk éjszaka is ( a saját rekordom 72 óra alatt 1,5 óra alvás), sokszor a reggeli este van. Ha beteg a gyerek nem viszem, a bölcsibe, ami nekünk nem egy kényelmi intézmény, hanem létkérdés.
  De ha már elvittem, nem tudok csak úgy érte ugrani, csak úgy hazavinni.
  A fiam igényli a figyelmet, meg is kapja. Ha velem van, esélyem sincs arra, hogy mással foglalkozzam. Nagyszülők nincsenek, nem tudom csak úgy napközben „rásózni” valakire, mert mindenki dolgozik. Ezt meg kell szervezni, ami olykor sikerül, de legtöbbször nem. Ha elvárás az, hogy hagyjuk a francba a munkánkat, akkor a dadus is hazamehet ha sok a beteg gyerek a bölcsiben. Ha én nem bukom a megrendeléseket, szerintem őt sem fogják kirúgni… Ez szerintem logikus.
  Meg különben is, ha ez ilyen egyszerű akkor csak simán be kellene zárni az ovikat novembertől áprilisig. Mert a gyerekek kb 90 % ilyenkor egy két napos szünetekkel folyamatosan küzd valamilyen nyavalyával.
  Egyébként szerintem a bölcsi és az ovi egy kifejezetten szociális intézmény. Nem egy kényelmi szolgáltatás, hanem lehetővé teszi, hogy inkább a taposómalomban örlődjek, mintsem a családommal legyek.
  Tényleg nem viszem a gyereket a bölcsibe ha beteg. De ha kicsit folyik az orra, vagy köhint néha eggyet, az szerintem nem olyan indok, hogy itthon maradjon. Ha meg telefonálnak, hogy menjek, ha tudok indulok, de olykor ez kivitelezhetetlen. Hozzáteszem SAJNOS!!!
  Zoltán

  1. Teljesen egyetértek!Hasonló szitu,nagyszülők nincsenek már sajnos!Ráadásul albérletben élünk,horror összegért,és nem azért mert megtehetjük,hanem mert felmemtek az árak!2 apróságunk van,egyik kiscsoportos,másik középsős!Kb.az egéaz telet itthon tölthetném,de akkor utcára kerülnénk vagy éhen halnánk!Apa is 2 helyen dolgozik,én is!Betegen én sem viszem be Őket!De egy enyhébb orrfolyással,pici köhögéssel,nem tehetem meg,hogy itthon maradjak Velük!Arról nem beszélve,hogy a gyerekeknek meg kell erősíteni az immunrendszerét,ami azzal jár,hogy elkap ezt-azt!

  2. Egyik felem egyetért, a másik nem. Egyedülálló anyaként, aki nem számíthat segítségre (apa nem él velünk, n.szülők 200 kmre), muszáj dolgoznia, ha szeretné azt a sok nyavaját kifizetni, ami egy élhetéshez kell. De közben anya is…..szóval persze dühít, h míg én próbálom a taknyos gyerekemmel nem befertőzni a többieket, addig ezt más szülő simán megteszi! De! Néha igen, nem tudjuk megengedni azt, h hiányozzunk a munkából! Mert akkor mi lesz a kifizetni valókkal?! Szóval ez ördögi kör.
   Most múlt 2 éves a babóm.

 2. Miért viszik be betegen a gyereket a közösségbe?
  Ennek csak gazdasági okai vannak, mivel mi emberek csak gazdasági tényezők vagyunk az Orbán kormány szemében! Egy adószám! Se több, se kevesebb!
  A munkáltatók nem nézik jó szemmel, ha beteg gyerekkel otthon marad a szülő, mert terelhető munkaerő kell, akire lehet számítani, és ebbe nem férhet bele egy beteg gyerek. Pont emiatt nem is akarnak alkalmazni gyerekes nőt, pláne ha kisgyereke van és ha még egyedül is neveli…
  Állásinterjún az első kérdések: van gyermeke? És mit csinál vele ha beteg lesz, hogyan fogja megoldani? Mindenki félti a munkahelyét, így sajnos a gyerek issza meg a levét és ezért viszik be betegen a közösségbe! Nem kell csodálkozni!
  A drága kormánynak köszönhetően a gyerek 12 éves koráig lehet táppénzen a szülő, ha beteg.

  Szóval emiatt csökken a népesség! Elmegy az emberek kedve a gyerekvállalástól, annyira de annyira megnehezített a szülők dolga. Pláne az Anyáké! Az emancipancimanciság is kizárólag gazdaság növelő terv volt 100-150 évvel ezelőtt!

 3. Teljesen egyetértek! Csak amúgy az a kár, hogy a munkáltató ezt nagyívbe leszarja .Húgomat már hetente fenyegeti a főnöke a táppénzek miatt .Múltkor közölte vele,hogy mostmár csináljon ezzel valamit (hogy beteg az ovis !!) . Nem a szülőknek kellene nyílt levelet írogatni, hanem a munkaadónak aki fenyegeti ,terrorizálja a dolgozót a beteg gyerek miatt ???????? Ez meg sajnos az az ország lett ,ahol éhen hal az ember meló nélkül, ha van gyerek ha nincs .

 4. Teljesen egyetértek. Ettől függetlenül dühít ha ott köhög hurutosan vagy akárhogy egy takonyban úszó gyerek az enyém mellett…ha én elviszem orvoshoz ha beteg akkor más is. És nekem se „szereti” a munkahelyem ha tp.en vagyok.. de pont lesz.om,mert a GYEREKEM AZ ELSŐ. Én elsősorban anya vagyok utána munkaerő. A családomért dolgozom,nem fordítva.

 5. Csatlakozom,mint gyakorló édesanya.Nem tehetem meg,hogy azonnal ugrok.Mivel másnaptól nincs munkahelyem.Nem vittem be soha a beteggyermeket,mert volt segítségem.De hány embernek nincs? Egyetértek,a cikkel.De sokkal összetetebb a probléma,mint ahogy az ovónéni látja.Ha beteg vagyok,igen én is pihenésre vágyok.Jah,hogy mégis 39 fokos lázzal dolgozom?Sőt,volt már rá példa,hogy kórházból saját felellőségre jöttem ki,hogy bemenjek.Valószínű kedvtelésből.. Életek mögé látni,ítélkezés helyett.Ezt üzenem az ovónéninek.

 6. Teljesen egyetértek!Hasonló szitu,nagyszülők nincsenek már sajnos!Ráadásul albérletben élünk,horror összegért,és nem azért mert megtehetjük,hanem mert felmemtek az árak!2 apróságunk van,egyik kiscsoportos,másik középsős!Kb.az egéaz telet itthon tölthetném,de akkor utcára kerülnénk vagy éhen halnánk!Apa is 2 helyen dolgozik,én is!Betegen én sem viszem be Őket!De egy enyhébb orrfolyással,pici köhögéssel,nem tehetem meg,hogy itthon maradjak Velük!Arról nem beszélve,hogy a gyerekeknek meg kell erősíteni az immunrendszerét,ami azzal jár,hogy elkap ezt-azt!

 7. És mi van a beteg pedagógussal?Ő is otthon marad ha gyötri a nyavaja?Vagy talán neki is egy olyan munkahelye van,ahol csúnyán néznek ha betegbe megy?Nem biztos,hogy csak a beteg gyerek fertőzi meg a csoportot!A mai világban nem lehet 2 hetente betegállományba menni egy kis nózifolyással!

 8. Azért engedheti meg magának a munkáltató, mert szemmel láthatóan sokan megengeditek ezt neki! Ha nem lenne ennyire megalkuvó a munkavállaló réteg, talán érvényesíthetné az akaratát és a gyermeke nem látná kárát a szülő megalkuvásának! A többi gyerek és szülő érdekeiről már ne is beszéljünk…Elszomorító és felháborító az inpotens, tehetetlen hozzáállásotok! Ne csodálkozzatok, hogy a közösségben állandóan megbetegszik a gyereketek! Ez nektek „köszönhető”!

 9. A cikkel nem teljesen érték egyet, a legtöbb hozzászólással viszont igen. Ezeken kívül halkan jegyzem meg, hogy a legtöbb betegségnek van lappangási ideje, ami alattár tünet nélkü fertőz a gyerkőc. Szóval az ilyen és hasonló cikkekkel csak óvatosan…. Mint ahogy a hozzászólásokból is látszik, van az éremnek másik oldala is!!!

 10. Egyetértek, én is ezt vallom. A gyermek sokak számára társadalmi elvárás-teljesítés. Ne legyen az! Ha vállalalta bárki is, ő az első!

 11. Aki gyermeket vállal, tudja, hogy időnként a gyermeke beteg lesz. Ha pedig beteg, akkor orvoshoz kell vinni. Az orvos majd eldönti, hogy mehet e közösségve. Jobb egy beteg gyermekkel otthon maradó anyuka, vagy apuka, mint egy fertőző betegen oviba vagy bölcsibe járó gyermek, minek következtében pár napon belül egy betegből lesz 3-5-8 vagy ki tudja hány beteg, akik szintén ápolásra szorulnak otthon. Bölcsődében nincs orszívózás, mert a beteg gyermeknek otthon a helye. A bölcsisek többsége még nem tudja rendesen kifújni az orrát. Hetek óta sűrű zöldes, sárgás takony folyik a gyermek orrából. Nem vitték orvoshoz, mert akkor otthon kellene maradnia a beteg gyermeknek. Vegye már a szülő a gyermeke érdekét elsődleges szempontnak, kérem!

  A gyermekotthonban más a helyzet, ott sajnos a gyerekek betegen is a gyermekközösségben maradnak, és fertőznek, de azoknak a gyerekeknek nincs választásuk.

  A családban nevelkedő gyerekeknek viszont van. A szülő felelőssége, hogy a gyermeke érdekeit tartsa szem előtt, és ha megbetegszik, otthon ápolja.

 12. Nagyon örülök ennek az írásnak, és maximálisan egyet értek vele. Hadd világítsam meg a helyzetet a másik oldalról is. A férjem óvodapedagógus, három iskolás gyermekünk van. Ebben a tanévben az összes fertőző betegséget, ami a családot sújtotta, a párom hozta haza az óvodából. Ezt onnan tudom, hogy rajta jelentkeztek először a tünetek. Amikor a gyermekeink szépen sorba lebetegedtek, nekem kellett táppénzre mennem, mert a párom óvodapedagógus hiány lévén nem hiányozhat az óvodából.
  Szerintem arra egy olyan szülő sem gondol, aki fertőző betegséggel viszi óvodába a gyermekét (és ez nem csak kis „nózifolyás”), hogy akár egy lavinát is elindíthat, és a saját anyagi megfontolásaiból szeretett óvodapedagógusa családját kurtítja meg anyagilag, idegileg, stb.

 13. Teljesen egyetértek!!!
  nagyon jó! sokmindenre rávilágít a téma!
  Az a baj, hogy sokan megosztják ezt a cikket, és 90 % ban azért ami a főcíme! Én is így jutottam ide. „Beteg gyermeknek apa és anya kell, nem pedig óvónéni! ”
  90 % -unk csak ennyit olvas az egészből és lájkolja vagy sem…
  nem kívánom véleményezni magát a cikket, elég egyöntetűen fogalmaztak az elöttem szólók… nincs ezen vita… de a kommentekig, ami ugye a többség véleményét tükrözi nem sokan jutnak el.
  kb így működik a világunk…
  mondjuk egy mondatot azért én is kiragadnék.. ha nem szociális intézmény az ovi, akkor mi a csuda???
  meg egyáltalán… eleve az ovi sajnos nem választás!
  kérdezem én hány ember tartja jó ötletnek hogy az ovi kötelező???
  oké valaki örül neki hogy van, valaki elhiszi hogy a közösségbe való beilleszkedés jó dolog, hogy egy számunkra, szülők számára nem befolyásolható oktatási/nevelési terv szerint KELL !! fejlődnie a gyereknek, hogy mások döntik el mire neveljék a gyermeket, hogy ezáltal egy olyan generáció nevelkedjen aki elfogadja ezt a társadalmi trendet(mert REND-ről nem igen beszélhetünk manapság).. egy szónak is száz a vége.. nem mi találtuk ki hogy az ovi kötelező legyen…
  (úgy látom szelektálva vannak a hozzászólások, és javarészt azok kerülnek be amik elején ott van az egyetértek szócska :) ez csak egy közjáték volt, lehet csak késik a jóváhagyás.. de ha tiszta szó-ról van szó akkor most dupplán kerül be a hozzászólásom! Tiszteletem! :)
  Én speciál megtehetném hogy a gyerek otthon nevelkedjen, az anyjával, és a nagyszüleivel. szerencsés vagyok ilyen szempontból.. de mégis köteleznek egy olyanra amit nem szeretnék..
  az ovinak egy lehetőségnek kéne lennie.. ezért fizetünk TB-t, adót, stb.. hogy rendelkezésre álljon egy olyan intézmény ami -a nevében is benne van: ÓVÓ-da megóvja a gyermekünket.. ez nagyon jó dolog olyannak akinek ez segítség…
  köszönjük az óvónéniknek hogy gondoskodnak a gyermekünkről, de ne hülyítsük a népet ilyen badarságokkal! az a szülő aki szándékosan betegen viszi a gyereket az oviba, rosszindulatból.. nah biztos van ilyen is.. no de arra valószínűleg nem fog hatni egy ilyen cikk.. már ha felfogja egyáltalán.. tehát arra nem jó ez a cikk hogy az ilyent megváltoztassa.. viszont a normális, vagy lélekkel rendelkező nagy többséget meg sérti, lázítja (jó, nem nagy nagy mértékben, de azért kicsit mégis :D ) szóval duplán felesleges és kártékony is ilyet leírni. Bocsánat az írótól, ő is csak ember, szóval nem sértegetni akartam, csak rávilágítani hogy milyen hatásokat kelthet az ilyen átgondolatlan felesleg írás. Kezi Csókoládé, Hódolatom, remélem nincs harag! béke és szeretet áldás legyen rátok!

 14. Igen, egy beteg gyereknek a szüleire van szükség. Na de a szülő elvárhatja, hogy a beteg óvoda pedagógus menjen tápénzre és ne ő legyen a fő fertőző forrás. Az óvoda kötelező, de azt felháborítónak tartom, hogy ma Magyarországon a kisgyerekes szülők szabadságával 14 napot a munláltató (ez ok) a többivel pedig az óvoda rendelkezik… az én fiam óvodájába még egy bedolgozós (áthelyezett munkanapon ) sem volt ellátás például és a „bejelentem, hogy következő héten 1-2 napig nem lesz ellátás”, mert ellátási időben testületi kirándulnak és a nyári leállások, stb. Én pl nem voltam még azért szabadságon, mert saját magamnak volt valami dolga, mundig azért, mert épp valamiért nem volt óvodai ellátás…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + 16 =