Nyugdíjemelés? Ehhez kell vastag bőr a pofán!

szaz forint penz erme

Decemberben harsogott a média a nyugdíjemelésről. Minden szépet és jót mondott a kormány. A FIDESZ közeli médiában örömujjongás volt. 1,6 %-kal emelkednek a nyugdíjak.

keves penz nyugdij ures tarca
Van, akinek csak ennyi marad hónap végére

A kormány kommunikációja:

A januártól érvényes 1,6 százalékos nyugdíjemelés hatására átlagosan 24 ezer forinttal nőnek éves szinten a nyugdíjak 2016-ban – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

Az emelés 2,6 millió nyugdíjast érint, amely után az átlagnyugdíj összege havi 120 825 forint lesz.

Kiemelte, hogy 2011-2015 között a nyugdíjak átlagosan több mint 21 százalékkal nőttek, vásárlóerő-értékük 8,6 százalékkal javult. Ez utóbbi több mint egyhavi nyugdíj összege – fűzte hozzá.

Bármilyen gazdasági dolog történik, akkor mindig csak ezeket a szavakat halljuk a kormányközeli hírforrásokból:

  • emelkedik
  • százalék
  • átlag

Az átlagról egy vicc jut az eszembe:

A kis unoka megkérdezi a nagypapát, mi az, hogy átlag.
A papa mond egy példát:
– Te 8 éves vagy, én 80, tehát ketten együtt 88 évesek vagyunk, vagyis átlagban 44 évesek, ami a legszebb férfikor, de dugni te se tudsz, meg én se.

A viccet most félretéve nézzük a tényeket, amiről nem beszélnek:

  • 2,6 millió nyugdíjas fele havonta 100 ezer forint alatti a nyugdíjat kap.
  • 73 ezren vannak olyanok, akik 51 ezer forintot sem éri el a nyugdíja.
  • 112 ember kap 28500 Forintos nyugdíj minimumot, ami nem emelkedett 2008 óta.
  • 2014-es adatok még 16300 idős emberről számoltak be, akinek a nyugdíja éppen csak, hogy elérte, illetve meghaladta a nyugdíjminimumot. Azóta vagy meghaltak, vagy meggazdagodtak.
  • Belátható, hogy ezeken az embereken nem segít az 1,6 %-os emelés. Inkább azt mondanám, hogy amit kapnak az megalázó.
  • A topnyugdíj pedig akár a havi 1,3 millió forintot is meghaladhatja.

És még egy kis valóság a Nagy Magyar Hazából:

Egy rokkant nyugdíjas megkapta a NYUFIG-tól a kimutatást, miszerint mennyit emeltek részére 2016. január 1-től, és az emelt járandóság összegét, melyet minden hónapban kézbesítenek a részére.

rokkant nyugdij emeles kimutatas nyugdijemeles
Aki ebből a pénzből meg tud élni, az varázsló.

Összegezve:

Magyarországon olyan jól élünk, hogy stadionokat építünk, meg kisvasutat. 60 milliárddal támogatunk migránsokat, akik le se szarnak minket. Szórjuk a milliárdokat a külsőségre, de érzi mindenki, hogy a piros alma belül rohad, mert férgek lakják.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

7 thoughts on “Nyugdíjemelés? Ehhez kell vastag bőr a pofán!

  1. Tavaly is valami hasonló színvonalú volt az emelés, nem is vártam többet. Hogy a kormány mit kommunikál, az más kérdés. Folyamatosan trükköznek az adatokkal. Viszont a vicc, az jó volt, és találó. Én is sokat nyavalyogtam a rokkantnyugdíjam miatt, de már csak röhögök az egészen kínomban. Pedig mellette dolgozok is, 4 órában. Vannak tőlem rosszabb helyzetben lévők, és állandó a bizonytalanság, 1-2 évente hívják vissza az embereket felülvizsgálatra, könnyen odalehet a rokkantnyugdíjam, és ezzel együtt az állásom is. Ezért a jövő hónaptól új szakmát tanulok, mert erre nem lehet alapozni.

    1. Köszönöm a reagálást! Mi is hasonló módon vigasztaljuk magunkat, hogy mások sokkal rosszabb helyzetben vannak, de lássuk be ez senkin nem segít, a politikusokat pedig ez sem menti fel a felelősség alól. Egy ismerősömnek kivették az egyik tüdejét rák miatt. Rokkantnyugdíjas lett. Később elvették tőle, mondván tud dolgozni. Igen csak épp nem fizikai munkát. Egy másik évtizedek óta fél lábbal élt, de őt is behívták felülvizsgálatra, mire ő megkérdezte őket, hogy mégis mit gondoltak időközben kinőtt? A legrosszabb valóban az állandó változások miatti bizonytalanság. De pontosan ez a cél, hogy az ember ingerküszöbe ne csökkenjen. A jövőhöz kitartást kívánok, tanulni soha nem késő. Könnyebb akkor az élet, ha a problémákat nem tragédiaként éjük meg, hanem megoldandó feladatként, amolyan kihívásként, vagy próbatételként. Végezetül a pénzről annyit, hogy ezen a téren én azzal vigasztalom magam, hogy mindenki meghal egyszer, legyen az szegény vagy gazdag.

  2. Tessek jol elolvasni a cikket: a sarga mezoben atlag evi 24.000-rel no a nyugdij. Az pedig havi 2 ezer Ft. Miert kell akkor a cikkironak ragalmazni, „Mas szamitasok szerint…” kezdetu mondataban????
    Helyesirni kellene elobb megtanulni kedves cikkiro, utana frocsogni es uszitani…. Pl.: halljuk helyett „hajuk” /sarga kiemeles alatti mondatban/. De boven talalni meg hibat az irasban. Lakatos Gazsika sem vet ekkora hibat… hajuk….. Rohej!

    1. Tisztelt Kiss Mari!
      Köszönöm észrevételét igaza volt a pénzösszeggel kapcsolatban, ezt javítottam. Akár hiszi, akár nem az „L” betű rosszalkodik a billentyűzetemen. Ettől eltekintve örülök, hogy az Ön számára egy helyesírási hiba a legnagyobb probléma ebben az országban. Én nem fröcsögök Önnel ellentétben, hanem csak leírom a tényeket. Remélem Önnek is hasonló nyugdíja lesz. Hiszen ez a röhej, nem a hiányzó kettő darab „L” betű. Talán egy kicsit ki kellene lépnie a narancsködből és másképp látná a dolgokat.

    2. Kedves Kiss Mari!

      Önnek ez legyen a legnagyobb problémája Gödöllőn,hogy talált két darab helyesírási hibát. :)
      Ön egy rasszista,tanácsokat osztogató,és Fidesz közeli,mások pénzéből élősködő birka!
      Soha ne kerüljön olyan helyzetbe,mint az a 1,3 millió nyugdíjas,akiknek a nyugdíja 100 ezer forint alatt van.Több mint 70 ezren,50 ezernél kevesebbet kapnak havonta,de Ön szerint ezek mind hazugságok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × egy =