1300 milliárd Forintnyi államkötvény – újabb hitel

magyar allamkotveny

Az utóbbi időben megnőtt az államkötvények utáni kereslet. A bankok a közeljövőben 1300 milliárd Forint értékben szeretnének államkötvényt vásárolni. Magyarán nő az államadósság. De mi a kapcsolat az államkötvény és az államdósság között?

A hírblokkban nyilatkozott valami illetékes emberke (bocsánat érte, de rossz a névmemóriám), hogy felkészültek ekkora összegű kötvények kibocsátására. Mindezt vidáman, hiszen milyen jó nekünk ez.

magyar allamkotveny

A hír értelmezése: 1300 milliárd Forint értékben „vásárolnak” a bankok államkötvényt, tehát a Bankok 1300 milliárd Forintot GYÁRTANAK és pumpálnak a magyar gazdaságba. 1300 milliárd Forint plusz pénz, melyre nincs semmiféle fedezet. A bankok működését figyelembe véve a plusz 1300 milliárd Forint után nagyjából 11700 milliárd Forint hitel kihelyezhető szemrebbenés nélkül. Mivel hitelről beszélünk, annak vannak kamatai. Átlagos THM-et véve kamatokkal együtt 15000 milliárd Forint a végösszeg.

Röviden: 1300 milliárd Forint értékben kibocsájtott államkötvény 15000 milliárd Forint fedezet nélküli
plusz pénzt jelent a magyar gazdaságban. Könnyen belátható, hogy ez csak az inflációt növeli. Arról nem beszélve, hogy a bankok a profitot kiviszik az országból, amit a dolgozó emberke pluszban kénytelen volt kitermelni olyan cégekben, amik szintén külföldiek. Tehát a végösszeg nem áll meg 15000 milliárd Forintnál.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 4 =