Csökkentek a fogyasztói árak!

A FIDESZ marketingesei időről időre elkápráztatnak minket egy új szlogennel, témával, uszítással, vagy öntömjénező reklámmal. Most sincs ez másképp. Kapjuk az agymosást ha kérjük, ha nem.

Csökkentek a fogyasztói árak.

Ezt harsogja a média már három hónapja. Egy újabb agymosás, ami mellé persze kapunk konkrét számokat is a nagyon lelkes hírolvasóktól. Most tessék kapaszkodni, mert szédületes lesz:

A csökkenés átlagosan 0.1 % (!) az előző év hónapjához képest.

Átlag. Ez egy szép matematikai fogalom. Az átlag számításba a legkisebb tételtől a legnagyobbig minden beletartozik. Tehát a zsemlétől egészen a Caterpillar rakodógépig, vagy talán még azon túl is.

Az egyszerű embert nem az átlagszámítás végeredménye érdekli, hanem hogy a pénzéből mit és mennyit tud vásárolni. Átlagban többször veszünk zsemlét, mint Caterpillar rakodógépet. Valahányszor bemegyek a vegyesboltba, mindig az az érzésem támad, hogy egyre kevesebbet ér a pénzem. Valahogy sohasem az jut eszembe, hogy tavalyhoz képest mennyivel kevesebbe kerül minden. Nem is juthatna ez eszembe, hiszen az árak nem csökkenő tendenciát mutatnak, hanem emelkedőt.

Vegyünk csak néhány példát az általam rendszeresen vásárolt termékekből, márkanevek nélkül.

2014 2015
tej 200-205 Ft 230-240 Ft
kenyér 205 Ft 260 Ft
tejföl 250 Ft 300 Ft

Ennyi példa talán elég is. Ugye mindenki látja, hogy ezek olcsóbbak lettek (cinikus hangnem).

A kormány kikozmetikázta az inflációs számokat és közzétették, hogy NULLA az infláció. Egészen eddig inflációkövető fizetésemelést kaptunk. Ez idén elmaradt, hiszen nincs infláció. Matematikailag én arra a következtetésre jutottam, hogy ugyanazért a pénzért kevesebb élelmiszert kaphatok. És nem csak én, hanem mindenki ebben az országban. Vannak, akik nem érzik meg a 30-40 forintos emelkedést, de rengetegen vannak, akiknek a minimálbéres keresetükhöz ez iszonyatos többletkiadás havi szinten.

Csökkentek a fogyasztói árak!

csökkentek a fogyasztói árak

Ezt hallgatom már minden héten a rádióban. Egyik nap is bejelentették, aztán aznap betértem egy „magyar” boltba. Az az ásványvíz, ami előző nap 65 forint volt, az most már 80 forint.

Csökkentek a fogyasztói árak! – Ha sokat mondogatom talán elhiszem.

Még egy utolsó matematikai levezetést engedjen meg a kedves olvasó:

0.1 % -os csökkenés mennyi is valójában?

Összeg Csökkenés 5 Ft-os kerekítéssel a csökkenés
1 Ft 0.001 Ft 0 Ft
10 Ft 0.01 Ft 0 Ft
100 Ft 0.1 Ft 0 Ft
1000 Ft 1 Ft 0 Ft
10000 Ft 10 Ft 10 Ft
100000 Ft 100 Ft 100 Ft

Azt hiszem ebből már nagyon is világos, hogy mennyit is spórolunk majd 2015-ben.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Author: Horváth Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 14 =